ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο καλαθοσφαίρισης

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΕ ΑΕΚ

  • Featured : yes
  • Prize : ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο καλαθοσφαίρισης

Με οδηγό την μετατροπή του ποδηλατοδρομίου σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο καλαθοσφαίρισης εμπλουτισμένο με πολυλειτουργικούς χώρους, οι σχεδιαστικές αρχές της πρότασης διατυπώνονται μέσω λιτών αλλά δυναμικών και στοχευμένων χειρονομιών. Η συνολική γεωμετρία του σταδίου προσαρμόζεται στον εσωτερικό χώρο ώστε να παραχθούν οι νέοι χώροι άθλησης, αντικαθιστώντας τις προϋπάρχουσες υποδομές του ποδηλατοδρομίου. Παράλληλα, οι συνοδευτικοί χώροι ανασχεδιάζονται και αναδιατάσσονται ενσωματώνοντας νέες χρήσεις.
Για τη χάραξη των βασικών γραμμών που ορίζουν τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις αξιοποιείται το σχήμα του περιβλήματος του κτιρίου, με στραμμένο τον κεντρικό του άξονα κατά 90 μοίρες. Για τον διαχωρισμό των γηπέδων δημιουργούνται δύο δυναμικές καμπύλες που παράγουν τρία νέα γήπεδα καλαθοσφαίρισης: το κεντρικό γήπεδο καλαθοσφαίρισης και τα δύο βοηθητικά γήπεδα-προπονητήρια εκατέρωθεν του κεντρικού. Οι επιφάνειες αυτές, χάρη στην καμπυλοειδή τους μορφή, προσθέτουν βάθος στον χώρο, μεγαλώνοντάς το οπτικό εύρος για τους θεατές, ενώ ταυτόχρονα παράγουν ένα ρευστό όριο στο χώρο. Οι επιφάνειες αυτές μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιηθούν για προβολές, λειτουργώντας ως διαδραστικοί τοίχοι.

Ο αγωνιστικός χώρος του κεντρικού γηπέδου περιβάλλεται από ένα νέο κυκλικό δακτύλιο κερκίδων, ενώ η σύνθεση διατηρεί και ενσωματώνει το μεγαλύτερο τμήμα των υφιστάμενων κερκίδων. Η διάταξη αυτή αξιοποιεί όλες τις επιφάνειες κεντρικού σταδίου και εξασφαλίζει το μέγιστο αριθμό θέσεων με άριστη ορατότητα για κάθε είδους εκδήλωση που θα λάβει χώρα εκεί, και κυρίως για την φιλοξενία ενός αγώνα καλαθοσφαίρισης.
Τα δύο βοηθητικά γήπεδα-προπονητήρια έχουν αμφιθεατρική διάταξη, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες κερκίδες, που βρίσκονται στην εκάστοτε εξωτερική πλευρά του κτιρίου.
Η έντονα γεωμετρική και συμμετρική διάταξη με τις ακτίνες που προέρχονται από τα σχήματα τα οποία απαρτίζουν το χώρο του σταδίου, δίνει τη δυνατότητα για καθαρούς άξονες κίνησης στο χώρο: ένας κεντρικός, διαμήκης άξονας που αφορά τους αθλητές και ένα σύνολο ακτινικών αξόνων που εξυπηρετούν τους διαφορετικούς χρήστες του σταδίου.

πολυλειτουργικοί χώροι
τρία νέα γήπεδα καλαθοσφαίρισης
μέγιστος αριθμός θέσεων με άριστη ορατότητα
μεγάλο οπτικό εύρος για τους θεατές