Πρόθεση της μελέτης είναι να ενυπάρχει η δυνατότητα για χρήση του συγκροτήματος και για σκοπούς ξένους προς το αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα

Νέο Βιοκλιματικό-Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο

  • Featured :
  • Prize :
ΕΤΟΣ

2024, on going

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΔΡΑΜΑ

ΦΑΣΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ

Το Νέο Βιοκλιματικό-Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο που χωροθετείται σε οικόπεδο εμβαδού 57.744,82 τ.μ., στην είσοδο της πόλης της Δράμας, επί της Εθνικού οδού Δράμας – Καβάλας, θα φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και και θα περιλαμβάνει

  • Κλειστό Βιοκλιματικό Κολυμβητήριο με δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων εθνικού επιπέδου που θα εξυπηρετεί τα αθλήματα του υγρού στίβου που διεξάγονται σε κλειστό χώρο, και πιο συγκεκριμένα τα αθλήματα της Κολύμβησης, της Συγχρονισμένης Κολύμβησης, της Τεχνικής Κολύμβησης, των Καταδύσεων και της Υδατοσφαίρισης.
  • Εξωτερική Κολυμβητική Δεξαμενή
  • Κολυμβητική δεξαμενή Εκμάθησης. Η κολυμβητική δεξαμενή εκμάθησης βρίσκεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με την κολυμβητική δεξαμενή για βρέφη.
  • Κλειστό Γυμναστήριο – Πολυχώρος Εκγύμνασης και Αθλητισμού. Το Κλειστό Γυμναστήριο, έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων εθνικού επιπέδου και διαθέτει κατάλληλο αγωνιστικό χώρο (αίθουσα διεξαγωγής αθλημάτων), όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης, της χειροσφαίρισης (αθλοπαιδιές), αλλά και τα βαρέα αθλήματα, όπως άρση βαρών, πάλη, τζούντο κ.λ.π. καθώς και τα αθλήματα της ρυθμικής, της αεροβικής γυμναστικής και του τραμπολίνου. Περιλαμβάνει βοηθητική αίθουσα για προπόνηση, κερκίδες με τις θέσεις των θεατών και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αθλητών, της διοίκησης, των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.
  • Μονάδα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης. Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του Κολυμβητηρίου θα εξυπηρετεί μονάχα ασθενείς Ημερήσιας Νοσηλείας που θα ακολουθούν εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο θα σχεδιάζεται από τη φυσιατρική ομάδα και θα υλοποιείται από πιστοποιημένους θεραπευτές.
  • Υπαίθριους χώρους άθλησης και προπόνησης καθώς και υπαίθρια γήπεδα.
  • Χώρους πρασίνου, χώρους περιπάτου και χώρους αναψυχής σε δύο επίπεδα
  • Υπαίθριο χώρο στάθμευσης

Προσέγγιση Σχεδιασμού

Multi-purpose design

Πρόθεση της μελέτης είναι να ενυπάρχει η δυνατότητα για χρήση του συγκροτήματος και για σκοπούς ξένους προς το αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα (happenings) ώστε ταυτόχρονα να δημιουργείται ένας “άλλος” τόπος. Αυτός ο “άλλος” τόπος, ανατρέπει (έστω και κατά τη διάρκεια ενός happening ) την καθιερωμένη ροή των γεγονότων μέσα και έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Δημιουργώντας εμπειρίες – creating experiences

Η απαίτηση πλέον είναι να σχεδιάζονται χώροι που δημιουργούν εμπειρίες. Η εμπειρία της ψυχαγωγίας έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ κοινωνικά χαρακτηριστικά, οπότε οι υποδομές και οι χώροι που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναμειγνύονται, να αλληλοεπιδρούν και να αναπτύσσουν σχέσεις (διαδικτυακά και προσωπικά) – SOCIALIZING –  είναι ζωτικής σημασίας.

Sustainability

Βασική συνθετική πρόθεση της μελέτης είναι να παραχθεί ένα κτίριο με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού. Η αναζήτηση και η χρήση σύγχρονων δομικών υλικών με όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον αποτέλεσε κυρίαρχο στόχο στο σχεδιασμό.