ανέγερση Αθλητικού Κέντρου στο Νομό Θεσσαλονίκης

ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

  • Featured :
  • Prize :
Τοποθεσία

Θεσσαλονίκη

Έτος

2011 - 2012

Φάση Ολοκλήρωσης

Προκαταρκτική μελέτη

Ο χώρος αναπροσδιορίζεται ως περιοχή συνεχούς ροής και μεταμόρφωσης από σχήμα σε έδαφος, όπου διεξάγονται κάποιες συνεχείς διαδικασίες. Ο χώρος πλέον εξαρτάται από τις σχέσεις και όχι από τη φύση των αντικειμένων, από σχέσεις που διατηρούνται από τις συνεχείς μετατροπές ενός σχήματος σε άλλο.

Από την αρχή υπήρχε έντονη επιθυμία για τη δημιουργία ροϊκού – συνεχούς χώρου όπου η παραμορφωμένη επιφάνεια να δημιουργεί ποικιλία χώρων, ¨προγραμμάτων¨ και περασμάτων. Αυτό έγινε εφικτό με τη χρήση του φαινομένου της ¨τομής¨ στην ίδια την επιφάνεια μεταβάλλοντάς την από δισδιάστατη σε τρισδιάστατη και προσδίδοντας έτσι ¨βάθος¨ σε αυτήν.

Με τη χρήση αυτών των τομών το διάγραμμα αλληλεπιδρά με την επιφάνεια κάνοντας εφικτή τη ροή στο χώρο και την αλλαγή επιπέδων, δίνοντας την αίσθηση ότι η φόρμα είναι ένα συνεχόμενο χωρικό γεγονός. Η μεταβαλλόμενη επιφάνεια είναι αυτή που αποδίδει όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως δομή, μετακίνηση, κλειστό, ανοιχτό.

Πολυμεσικές – ψηφιακές όψεις

Με τη χρήση της τεχνολογίας η μορφή του γηπέδου αποκτά μια δυναμικότητα που επιτρέπει τη διαρκή μεταβολή της όψης του. Η όψη του γηπέδου εμφανίζεται ως μια γιγάντια ψηφιακή οθόνη, η οποία εντάσσεται στη μορφοπλασία και στον όγκο του γηπέδου. Κάθε φωτεινή πηγή συμπεριφέρεται σαν ένα εικονοστοιχείο, το οποίο  ελέγχεται ξεχωριστά και μεμονωμένα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής εικόνων και δημιουργίας φιλμ ή διαφημιστικών τρέιλερ.

Η μελέτη αφορά στην ανέγερση Αθλητικού Κέντρου στο Νομό Θεσσαλονίκης που προβλέπεται να περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο καλαθοσφαίρισης και τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη για τη φιλοξενία της ομάδας του ΑΡΗ καθώς και όλες τις απαιτούμενες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Με την διαδικασία της ανταλλαγής εκτάσεων ο ΑΡΗΣ θα πάρει έκταση 226 στρέμματα περίπου στην Θέρμη για να στεγάσει όλα τα αθλητικά του τμήματα και να οργανώσει μια αθλητική ¨πόλη¨.

Το αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει πιο αναλυτικά:

  • γήπεδο ποδοσφαίρου (κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 33.000 θεατών)
  • γήπεδο καλαθοσφαίρισης (χωρητικότητας 8.000 θεατών με δυνατότητα να φιλοξενεί και αγώνες πετοσφαίρισης και χειροσφαίρισης)
  • εγκαταστάσεις ερασιτέχνη
  • βοηθητικές, συμπληρωματικές και εμπορικές χρήσεις
  • χώρους στάθμευσης

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Έχουμε αντιμετωπίσει το αθλητικό κέντρο του ΑΡΗ σαν ένα οικοσύστημα, ένα ζωντανό οργανισμό που φιλοξενεί μια αθλητική κοινότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Σχεδιάζουμε μια χωροκατασκευή, ένα event-box, το οποίο ¨επιπλέει¨ πάνω από τους αθλητικούς χώρους. Το κουτί ορατό από μακριά αποτελεί πλέον το χώρο φιλοξενίας των αθλητικών τμημάτων του ΑΡΗ.

Ανάμεσα στο έδαφος και στο πλέγμα της οροφής, αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα εξελίσσονται με την μορφή μιας συνεχούς πτύχωσης και παράγουν ξεχωριστές χωρικές ποιότητες και εμπειρίες.