A&S Architects
το τουριστικό χωριό που γεννιέται, πλάθεται από τα φυσικά υλικά της περιοχής

CASTELLO CORNARO, ΣΗΤΕΙΑ, ΚΡΗΤΗ

  • Featured :
  • Prize :

Το τουριστικό χωριό που γεννιέται, πλάθεται από τα φυσικά υλικά της περιοχής: τον ήλιο, τη θάλασσα – θέα – νερό, την πέτρα, τη σχέση του κλειστού ιδιωτικού χώρου – σπίτι, με τον υπαίθριο χώρο – αυλή, πεζόδρομο, δρόμο, σκάλα, πράσινο.

Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οικισμό με τις εξυπηρετήσεις του (χώροι που καλύπτονται από το ξενοδοχειακό συγκρότημα) σε ανθρώπινη κλίμακα, φιλικό περιβάλλον, στο οποίο εντάσσεται και που το αναδεικνύει. Αποδίδεται στον πεζό, τον κάτοικο ή φιλοξενούμενο που επιθυμεί την ήπια αναψυχή δίπλα στη θάλασσα και το νερό (πισίνες,  ποτάμι) μέσα στο πράσινο. Είναι ένας χώρος ασφαλής, ήρεμος, ένας τόπος σχεδιασμένος για τα παιδιά.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί την τοπογραφία του τόπου. Ένα δίκτυο από πεζοδρόμους προστίθεται στο δίκτυο των δρόμων που έχουν χαραχθεί παράλληλα στην ακτογραμμή. Η σύνδεση των δημόσιων χώρων γίνεται με κάθετους προς τη θάλασσα άξονες κίνησης. Εκεί συνυπάρχουν χώροι στάσης, συνεύρεσης και δημόσιας ζωής.

Η εγκατάσταση μας, με το δέσιμο ετερογενών στοιχείων, με ένα στρατηγικό criss-cross, παράγει ένα ενοποιητικό δίκτυο που συνδέει τα συστατικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της περιοχής. Μια “πράσινη εγκατάσταση” – πτύχωση που προσαρμόζεται στον κάθε κόμβο –δημόσιο και ιδιωτικό χώρο και μορφώνει ένα “δίχτυ” επικοινωνίας, πληροφόρησης και σύνδεσης του συγκροτήματος.

Το πράσινο υφάδι αναπτύσσεται και στα δώματα των κατοικιών φέρνοντας την φύση σε πρώτο πλάνο και παράγοντας μια νέα όψη – μορφή στο υπάρχον τοπίο. Λειτουργεί ως ένας ελεύθερος, υπαίθριος λαβύρινθος, με φυσική δομή και διπλή διάσταση. Είναι ταυτόχρονα μονός και διπλός, ενσωματώνει την τάξη και την αταξία, τη διαύγεια και τη σύγχυση, τη μοναδικότητα και την πολυπλοκότητα, την καλλιτεχνία και το χάος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του:

  • Η διάταξη των κτηρίων ακολουθεί τις ήπιες υψομετρικές καμπύλες του εδάφους και μοιάζει με κύμα. Ένα κύμα που ανεβαίνει στο βουνό δίνοντας πλαστικότητα στους όγκους, εντάσσοντάς τους στο φυσικό ανάγλυφο.
  • Ο σχεδιασμός των σπιτιών δημιουργεί πυκνώσεις – μικρά κάστρα – και αραιώσεις – σπίτια – ενταγμένα στο πράσινο, με αυλή και πισίνες, ενώ ο κύριος όγκος του ξενοδοχείου προβάλλει σαν φάρος – σημείο αναφοράς.
  • Το χωριό αναρριχάται στο λόφο ακολουθώντας τις καμπύλες, ενταγμένο στο τοπίο. Ένας νέος τόπος αντικριστά από την πόλη της Σητείας.
  • Το πράσινο εισέρχεται στους κτισμένους όγκους σαν τη θάλασσα που βρέχει το βράχο.
  • Τα σπίτια έχουν όλα θέα στη θάλασσα, ενώ ο προσανατολισμός και η διάταξή τους, τους επιτρέπει να δέχονται τον ήλιο, να αναπνέουν τον δροσερό θαλασσινό αέρα, να δημιουργούν επιμέρους γειτονιές.
  • Ο περιβάλλων χώρος με τους κτισμένους με πέτρα τοίχους, τις πισίνες και τους χώρους νερού, το πράσινο, τις μικρές πλατείες, δρομάκια, σκάλες δημιουργεί την αίσθηση του χωριού, της εξοχής, της παράδοσης.

Το τουριστικό συγκρότημα που γεννήθηκε έχει την εικόνα ενός χωριού με άποψη, αισθητική και κυρίως περιβαλλοντική διάσταση.