Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνδυασμού της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής ευημερίας

Kallidromiou 57-59

  • Featured :
  • Prize :
ΕΤΟΣ

2024, on going

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΑΘΗΝΑ

ΦΑΣΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ

Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνδυασμού της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής ευημερίας υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας.

Η “κυκλική οικονομία” δεν περιλαμβάνει μόνο την ανακύκλωση των απορριμμάτων στο τελευταίο στάδιο, αλλά και παρεμβάσεις σε όλα τα προηγούμενα στάδια, για πιο αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών και για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του προϊόντος, με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση της σπατάλης φυσικών πόρων.

Η μεταμόρφωση ενός κτιρίου γραφείων σε αειφόρο συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας στα Εξάρχεια, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Παράλληλα η πρόταση αντλεί στοιχεία και επιδιώκει ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο με την ευρύτερη περιοχή, ώστε να ευθυγραμμίζεται αισθητικά με τα κτίρια που γειτνιάζει. Αυτή η προσέγγιση έχει ως στόχο την δημιουργία ενός αρμονικού αστικού περιβάλλοντος, που διατηρεί την ιστορική πολιτιστική συνέχεια της περιοχής. Τις αρχές αυτές η μελέτη τις υιοθετεί δίχως να μιμείται στοιχεία των όψεων αλλά τις εντάσσει στη συνθετική λογική ενός νέου κτιρίου. Αρχές σχεδιασμού που υιοθετούνται:

  • Τριμερής οργάνωση της όψης: Κατανομή του κτιρίου σε τρία διακριτά μέρη, τόσο σε πρόσοψη όσο και στην ολική σύνθεση, σε βάση (πόδιο), κορμό και στέψη (κορωνίδα).
  • Συμμετρία: Η συμμετρία είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές αρχές του νεοκλασικισμού και της κλασικής αρχιτεκτονικής γενικότερα.
  • Σχεδιαστική λιτότητα: Ο νεοκλασικισμός δίνει έμφαση στην απλότητα και την καθαρότητα των γραμμών, καθώς και στην συμμετρία και την αρμονία των αρχιτεκτονικών μορφών.
  • Σεβασμός στα υλικά και χρήση πρασίνου
  • Αναλογία ανοιγμάτων: Στα νεοκλασικά κτίρια, τα ανοίγματα είναι συνήθως κάθετα, τονίζοντας τον κατακόρυφο άξονα και το ύψος, και διακοσμήμένα προσδίδοντας μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας.
  • Διάκοσμος: Στοιχεία διακόσμου όπως ανάγλυφα, γείσα, αετώματα, κιονόκρανα ήταν βασικό στοιχείο της τελικής σύνθεσης των νεοκλασικών κτιρίων. Έτσι, στην επέμβαση γίνεται χρήση αυτής της γλώσσας ως τελικό στοιχείο της επεξεργασίας των όψεων τόσο του βασικού κορμού όσο και της στέψης.