energy upgrading

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

  • Featured :
  • Prize :

Ένα τοπόσημο που εμπνέει αίσθημα σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Το κτίριο με κεντρική είσοδο επί της οδού Πανεπιστημίου, αρχικά ήταν τετραώροφο. Με διαδοχικές μεταγενέστερες προσθήκες, επεκτάθηκε σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ το 1982 προστέθηκε και 5ος όροφος.

Το κτίριο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, κλασικίζουσας και μάλλον αυστηρής αρχιτεκτονικής. Από το 1989 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Βασικό μέλημα του σχεδιασμού του κτιρίου ήταν η απλότητα στην εμφάνιση, χωρίς επίδειξη πολυτέλειας και χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της στατικότητας του οικοδομήματος ή της άνεσης των χρηστών. Στόχος ήταν η όλη κατασκευή να φανερώνει το χαρακτήρα του ιδρύματος, εμπνέοντας ένα αίσθημα σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Η δραματική αυτή αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν αναδείξει ως κύριο ζητούμενο την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που θα δίνει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών και στον πρωτοπόρο ρόλο της, προχωράει στην ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της.

Η ενεργειακή αναβάθμιση και η υλοποίηση Ενεργειακών Παρεμβάσεων όπως η αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων του ιστορικού κεντρικού κτιρίου είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία.

ΕΤΟΣ

2020-2022

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΑΘΗΝΑ

ΦΑΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ