επανερμηνεία του περιορισμού του Πολεοδομικού Περιγράμματος

Feidiou, Ανασχεδιασμός Κτιρίου Γραφείων

  • Featured :
  • Prize :
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ,

Αναδιαμόρφωση του Κτιρίου Γραφείων στη Φειδίου

Η κύρια εστίαση της πρότασης είναι η επανερμηνεία του περιορισμού του Πολεοδομικού Περιγράμματος, όπως επιβάλλεται από τον Ελληνικό Οικοδομικό Κανονισμό, και η ενσωμάτωσή του στον σχεδιασμό με έναν πρωτότυπο τρόπο, ώστε να διατυπωθεί μια δήλωση σχετικά με το επίσημο λεξιλόγιο της πόλης.

Η αρχική δομή διατηρείται και η διαδικασία σχεδιασμού επικεντρώνεται στην επίτευξη υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης σε όλους τους χώρους γραφείων, βασιζόμενη στην κατανόηση των εποχικών και ημερήσιων κλιματικών μεταβολών. Συγκεκριμένα, ο χωρικός σχεδιασμός διαμορφώθηκε από τη γεωμετρία του ηλιακού φωτός για τη μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού. Η θερμική απόδοση βελτιώνεται με την ενσωμάτωση μιας στρατηγικής φυσικού αερισμού και την κατάλληλη επιλογή υλικών, εντός του σχεδιασμού του κτιριακού όγκου και των εσωτερικών χώρων. Κάθετες περσίδες προσδίδουν στο κτίριο οπτική πολυπλοκότητα, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν βιοκλιματικές αρχές σκίασης.

Ο βιώσιμος σχεδιασμός γραφείων είναι η έννοια της δημιουργίας ενός περιβαλλοντικά φιλικού και ενεργειακά αποδοτικού χώρου εργασίας, ο οποίος συνοδεύεται από πολλαπλά οφέλη, όπως η μείωση του κόστους, η βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του πράσινου σχεδιασμού γραφείων είναι η ενεργειακή απόδοση.

Οι προηγμένες παραμετρικές διαδικασίες επιτρέπουν την εξερεύνηση μιας ευρείας γκάμας σχεδιαστικών προθέσεων και τη δημιουργία εναλλακτικών διαμορφώσεων του έργου. Υιοθετείται μια καινοτόμος παραμετρική προσέγγιση που ενσωματώνει κλιματικά και τοπογραφικά δεδομένα σε ένα δυναμικό μοντέλο μεγάλου κτιριακού έργου, υποστηρίζοντας τις αρχιτεκτονικές αποφάσεις στα πρώιμα στάδια σχεδιασμού.

Βιοκλιματικές παράμετροι, όπως η ανάλυση της ηλιακής ακτινοβολίας και οι προσομοιώσεις ροής ανέμου μέσω υπολογιστικής ρευστοδυναμικής (CFD), έχουν ενσωματωθεί στο παραμετρικό μοντέλο, προκειμένου να διερευνηθεί η αλληλεπίδραση της γεωμετρίας της προτεινόμενης όψης του κτιρίου με την ηλιακή έκθεση και τους επικρατούντες ανέμους της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.